Wat is een SSL certificaat en waarom heb ik dat nodig op mijn Housenet website?

Het verschil tussen http://www.makelaardij.nl en https://www.makelaardij.nl is slechts één letter. Maar grote namen als Google, Apple en Microsoft zetten zich enorm in voor die ene extra letter. Het gebruik van een SSL certificaat, waardoor jouw website te bereiken is via HTTPS in plaats van HTTP, wordt zelfs gezien als de nieuwe standaard.

Met HTTPS worden de gegevens tussen servers en computers versleuteld. Dit gebeurt met publieke en geheime software sleutels. Als gegevens worden versleuteld met een publieke sleutel dan zijn deze gegevens alleen te ontsleutelen met de geheime sleutel.

Een belangrijk onderdeel van een beveiligde HTTPS verbinding is het SSL certificaat. Alleen met een geldig SSL certificaat worden de berichten versleuteld en zal de browser dit bevestigen met een groen hangslot en de website markeren als “veilig”.

Grote bedrijven als Google, Apple en Microsoft maken zich hard voor een veilig internet en stimuleren het gebruik van SSL. Ze weten natuurlijk dat het internet in de toekomst geen bestaansrecht meer heeft als de gebruikers het internet niet meer vertrouwen; als (persoons-)gegevens zomaar op straat komen te liggen of door iedereen zijn in te zien.

Maar hoe stimuleert een partij als Google het gebruik van SSL? Ze kunnen het gebruik van SSL niet afdwingen. Maar wat nu als Google jouw website met SSL nu eens beter en vaker laat zien in de zoekresultaten van Google? Beter dan websites zonder SSL? Of bezoekers van een website zonder SSL gaat waarschuwen dat de website toch echt niet te vertrouwen is?

De voordelen van een SSL certificaat zijn dus tweeledig:

1. Je website met SSL certificaat zal door Google hoger in de zoekresultaten geplaatst worden dan je website zonder dit certificaat.
  2. Alle gegevens die verstuurd worden tussen je website en de server worden versleuteld zodat deze gegevens veilig zijn en niet door iedereen gelezen kunnen worden.

Meer en uitgebreidere informatie over het SSL certificaat staat op de Wazzup Software website waar je ook een certificaat voor jouw website kunt aanvragen.