Hoe maak ik een factuur?

Maak eenvoudig en snel facturen, koppel ze aan panden en relaties en communiceer ze met je boekhoudpakket!

Stap 1: je administratie instellen
Voor je facturen kan maken moet je wat dingen instellen. Ik leg je uit hoe dat moet. Klik op Mijn Venum en dan op Instellingen.

1. Klik in het menu links op Administratie.
2Vink bij Administratie instellingen dat je administratie actief is en geef hem een naam.
3. Geef bij Nummering aan hoe je facturen en je debiteuren moeten worden genummerd.
4. Bij Briefpapier kan je een eerste pagina en een vervolgpagina uploaden die als achtergrond voor je facturen worden gebruikt. Dit moet een .PNG of een .JPG bestand zijn.(weet je niet wat dit is? mail me dan
5. Je kan (het hoeft dus niet) Venum koppelen aan een boekhoudpakket (KING). Voer hier het betreffende administratienummer en verkoop dagboek nummer vanuit je boekhoudpakket in en selecteer aan welk pakket je Venum wilt koppelen.
6. Klik op Instellingen opslaan

Stap 2: BTW tarieven
Nu moet je instellen welke BTW tarieven in jouw facturen worden gebruikt;

1. Klik in het menu links op BTW tarieven.
2.
Klik op Toevoegen om een BTW tarief te maken. Let op, zet een vinkje bij weergeven om het tarief te kunnen gebruiken in je facturen.

Stap 3: Je producten en diensten in Venum zetten
Je kan nu jouw producten en diensten gaan toevoegen zodat je ze in je facturen kan selecteren.

1. Klik in het menu links op Producten/Diensten.
2.
Klik op Toevoegen om een product of dienst te maken.
3. Je kan dan de volgende velden invullen:
- Groep: selecteer de hoofdgroep waaronder dit product valt (zo maak je groepen).
- Product: Geef je product een naam (deze komt op de factuur te staan).
- Omschrijving: Geef je product een omschrijving (deze komt op de factuur te staan).
- Prijs: Vul indien gewenst een standaardprijs voor het product in (deze kan op de factuur nog worden aangepast).
- BTW: Selecteer het BTW tarief voor dit product.
- Actief: Geef aan of het product actief is.
- Marketing: Vink aan of het om een marketingproduct gaat (wat is een marketingproduct?).
- Geef indien gewenst aan op welke grootboekrekening dit product moet worden geboekt (alleen als je gekoppeld bent aan een boekhoudpakket).

Super! Je bent nu klaar om facturen te maken in Venum.
In het hoofdmenu van Venum kies je voor Facturatie. Hieronder zie je het overzicht scherm voor facturen in Venum dat je dan aangeboden krijgt.

Stap 1: algemene info, pand en debiteur
Kies voor Nieuwe actie en vervolgens voor Factuur.

1Selecteer of het een factuur voor een particuliere of zakelijke klant is.
2.
Zolang de factuur als status concept heeft kan je alles nog aanpassen. Verander je de status naar Open dan krijgt de factuur een factuur nummer.
3. Kies de betreffende Debiteur. De factuur zal bij deze relatie zichtbaar zijn.
4. Kies (optioneel) een Object. De factuur zal bij het object zichtbaar zijn.
5. Betreft en Betalingstermijn zijn memo velden, deze kan je aanpassen met behulp van je rechter muisknop.
6. Je kan hier een interne memo maken (die dus niet op de factuur komt maar voor intern gebruik is.

Stap 2: Producten of diensten op je factuur zetten
Ga nu naar tabblad 2 Factuurregels om producten en/of diensten op je factuur te zetten.

1. Klik om een factuur regel of marketingbudget toe te voegen.
2A. Factuurregel
: Kies een product of dienst door op de regel te klikken en vul de gevraagde velden in.
2B. Marketing budget doorbelasten: Selecteer een of meerdere door te belasten marketingproducten en klik op Toevoegen
3. Als je factuur klaar is, klik je op Afdrukken

Afdrukken:

Na het klikken op afdrukken kom je op onderstaande afdruk weergave uit.

1. Template: Kies het template waar jij de factuur op wilt afdrukken
2. Briefpapier
: Bij de instellingen in Venum heb ik je eerder laten zien waar je briefpapier kan toevoegen. Standaard staat het vinkje achter 'briefpapier als achtergrond' aan, deze kan je per factuur uit zetten.
3. Iconen: Met deze iconen kan je ervoor kiezen om de factuur af te drukken of op te slaan op je computer.