Google Tag Manager

Tags zijn kleine websitecodefragmenten waarmee u verkeer en bezoekersgedrag kunt meten, inzicht kunt krijgen in het effect van online advertenties en sociale kanalen en remarketing en doelgroeptargeting kunt gebruiken.

Hiervoor kun je in het CMS zelf een stukje code toevoegen, de zogenaamde Google Tag Manager.

Stap 1: laat Google weten dat je de eigenaar van je website bent.

Ga hiervoor naar de Google webmasters tool pagina, klik op de button 'Nu starten' en log in met je Google account.

In het scherm dat opent als je bent ingelogd voer je de URL van je website in. Vergeet niet om er https:// voor te zetten, dus je URL ziet er als volgt uit: https://www.mijnwebsite.nl

In het scherm dat dan opent klik je onder "Andere verificatiemethoden" op het veld 'HTML-tag'.

Je ziet nu een stuk code dat er als volgt uitziet:

<meta name="google-site-verification" content="BPRO8pX450yhraGMvCcaZNi8CAppmcf7XCWTmHx__qc" />

Kopieer alles dat tussen de aanhalingstekens achter 'content=' staat. In dit voorbeeld is dat dus BPRO8pX450yhraGMvCcaZNi8CAppmcf7XCWTmHx__qc

Ga nu naar het CMS van je website en ga naar Instellingen - Website. Klik rechtsboven op 'Aangepast sitescript' en dan op 'Klik om te bewerken...'

In het veld 'Bewijs aan Google dat u de eigenaar van uw site bent.' plak je vervolgens de code die je hierboven gekopieerd hebt en sla je de pagina op.

Stap 2: toevoegen van de Tag Manager aan de website

Ga naar de website van Google Tag Manager en log in met je Google account. Klik vervolgens op de link 'Account maken'.

Voer in het nieuwe scherm een accountnaam in (bijvoorbeeld je bedrijfsnaam), selecteer het land, laat het veldje 'Gegevens delen...' leeg en klik op doorgaan.

Vervolgens voer je de URL van je website in en selecteer je 'Internet'. Klik op 'Maken'.

Als je vervolgens akkoord gaat met de voorwaarden opent een scherm met de code die je nodig hebt om de Google Tag Manager op je website te plaatsen.

Ga in het CMS van je website naar 'Instellingen - Website' en klik rechtsboven op 'Aangepast sitescript' en vervolgens op 'Klik om te bewerken...'

Kopieer het eerste stukje code uit de pagina van Google Tag Manager en plak die in het CMS in het veld 'Aangepast site script voor de header'.

Kopieer vervolgens het tweede stukje code en plak dat in het CMS in het veld 'Aangepast site script voor bovenin de body'.

Klik op 'Opslaan' en de Google Tag Manager is aan de website toegevoegd.